Startsida Xciteds hemsida   Drakparaden Drakparaden   Minidrakar Minidrakar 

  Drakparaden i Sundsvall 

Drakparaden i Sundsvall är en årlig "arts on street"-utställning som Xcited grundade år 2003. Ett 30-tal företagsägda drakstatyer ställs ut i stadskärnan varje sommar. Drakarna målas av konstnärer som genom sina speciella uttryckssätt förmedlar företagens verksamhet.

År 2006 tog På Stan citybolaget över verksamheten kring Drakparaden. För oss har det varit som att lämna över ett barn, men vi har full tillit till På Stan och är övertygade om att de gör ett strålande jobb. Xcited fungerar fortfarande som kontaktpersoner mot tillverkarna i Tyskland, men all samordning har På Stan ansvaret för.

  Drakparaden 2008 

Årets drakparad invigdes 10 maj i Vängåvan. 30 drakar placerades ut i Sundsvalls stenstad. Den 25 oktober togs de in för vintervila. Årets finaste drakstaty kammades hem av Sundsvalls Flyg med draken "Mach Fly"

Bilder på alla drakar år 2008

  Drakparaden 2007 

Vinnare av årets finaste drakstaty gick i år till Fritida och Åströms Fritid. Andra- och tredjeplatsen gick till Eon:s "El eon ora" och Sundsvalls Tidnings "Express yourself".

Bilder på alla drakar år 2007

  Drakparaden 2006 

Nu har det blivit det fjärde året med drakar i stan och 2006-års finaste staty blev Berry White med företaget Cloudberry som ägare.

Bilder på alla drakar år 2006

  Drakparaden 2005 

Redan efter två år sågs Drakarna som en tradition och ett "tecken på att nu är sommaren här". Tidningarna skrev att "Xcited har gjort draken till en samlad symbol för staden, en symbol som Sundsvallsborna är stolta över". Det blev ett tredje år med drakar i stan och omröstningen årets finaste drakstaty blev den tuffaste hittills. Med knapp marginal tog Terminator 3, som ägs av företaget Top Coat, hem första priset.

Bilder på alla drakar år 2005

  Drakparaden 2004 

Egentligen var Drakparaden tänkt som ettårsprojekt, men företagens och invånarnas otroliga entusiasm gjorde att drakarna ställdes ut även andra sommaren. Några statyer hängde med från första året och några var nya.

Bilder på alla drakar år 2004

  Drakparaden 2003 

Xcited jobbade heltid under åtta månader med förberedelserna. I juni år 2003 var det premiär och på Stora Torget hade mängder med människor samlats inför invigningen av de 30 drakstatyerna. Projektet fick mycket uppmärksamhet i media och förväntningarna var höga. Sundsvallsborna gav drakarna ett otroligt varmt välkomnande och hela sommaren flockades barnen kring drakarna för att utdela pussar och kramar.
Bilder på alla drakar år 2003
Film om förberedelser och invigning

Bild från invigningen 2003

  Historien bakom... 

Drakparaden började som ett UF-företag när Lisa och Julia pluggade på gymnasiet. I Tyskland hade vi sett en utställning med fiskstatyer och det var där idén föddes. Självklart blev det drakar i Sundsvall – eftersom draken är en Sundsvallssymbol. Vi bad konstnären Christian Beijer att formge drakstatyn och sen rullade det bara vidare. www.drakparaden.se

  Länkar 

www.drakparaden.se
Projektets officiella hemsida.

www.sundsvall.nu/pastan
Årets arrangörer av Drakparaden.

Beställ Minidrakar

  Bilder 

Bilden öppnas i nytt fönster Bilden öppnas i nytt fönster Bilden öppnas i nytt fönster Bilden öppnas i nytt fönster Bilden öppnas i nytt fönster